top of page

LAGSPORTER

 

Av: Saga Montell

Fysisk hälsa kräver ofta någon form av träning eller aktivitet. Detta sker inte sällan i lag. Då handlar det inte bara om att idrotta och röra på sig, utan det blir även en gemenskap och social aktivitet som har visats få många följder. Både positiva och negativa.

 

Lagsportens följder på hälsan går att se utifrån flera perspektiv, bland annat ett individuellt, socialt och samhällsperspektiv. En annan sak som är viktig att nämna är att det mesta inom lagsport ofta utgår ifrån de lagen som består av män. Det är de som får uppmärksamhet som det riktiga laget i samhället, och det är även där fokus för de flesta undersökningarna jag hittat är. Detta visar på hur mansdominerad idrotten är, framförallt lagsporten.

 

Den fysiska hälsan hos individer påverkas till största delen väldigt positivt av lagsporter. Framförallt på grund av träningen, som enligt studier bidragit till en bättre självbild hos unga människor som idrottar. De som dessutom tränade i lag ansåg sig mer nöjda med sitt liv. Att själva träningen ger en positiv effekt på kroppen och hälsan beror bland annat på att stresshormonet adrenalin kommer att minska i koppen. Det leder till bättre sömn och ett bättre humör. Frisättningen av signalsubstanser som dopamin, serotonin och glutamat i kroppen ökan också, vilket får oss att må bättre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ur ett socialt perspektiv finns även följder som gemenskap, delad glädje, ökad konsumtion av alkohol och närmre till machokultur. De två första har bidragit till även bättre social och psykisk hälsa. Det har bland annat visats att mobbade pojkar som tränar i lagsporter har mått bättre på grund av idrottsaktiviteten. Det har även visats att nära vänner är den viktigaste faktorn för bättre välmående, vilket de mobbade pojkarna, och alla andra som är med, då kan hittat genom sin lagsport. Bland flickor är resultatet dock inte lika positivt, vilket tros bero på att de inte spelar i lagsporter i samma utsträckning. Alkoholkonsumtionen har också visats vara betydligt större hos de som idrottar, främst då unga personer inom lagsport. Alkohol och idrott ligger nära varandra, även fast de inte hör ihop. På nästan alla arenor serveras alkohol, och vid de som ska byggas är det inte en fråga om det ska serveras eller ej, utan på hur många av platserna. Det är då inte konstigt att unga i lag, som även pressas av grupptryck, då dricker mycket alkohol. Grupptryck sker inte bara i umgänget på fritiden, utan omklädningsrummen kan vara en mycket obehaglig och pressad plats. Det är till största delen där machokulturen dominerar och maskuliniteten ska vara absolut starkast bland de manliga lagen. I en studie visas det att maskuliniteten i omklädningsrummet ofta bygger på vad männen där inne inte vill vara. Det är då framförallt bög, blatte eller kärring. Machokulturen, hatet mot kvinnor och hatet de som inte är normativa byggs alltså på och utvecklas i omklädningsrummen. Det är där det bestäms vad som är okej och inte okej i gemenskapen. Den positiva gemenskapen som gynnar många kan alltså också drabba andra mycket hårt.

 

Alla ovanstående konsekvenser av idrott och lagsport kommer sedan påverka hela samhället. De positiva följderna som mer motion, bättre fysisk hälsa och bättre självbild kan göra att många vanliga sjukdomar, både fysiska och psykiska, inte drabbar denna grupp i lika stor utsträckning. Alltså skulle det, utan hänsyn till resterande följder av lagsport, kunna förbättra folkhälsan lite ifall fler personer idrottade i lag. De negativa följderna, som alkoholkonsumtionen och machokulturen, kommer att spegla otroligt negativt på samhället. Alkoholkonsumtionen för sig själv kan leda till mycket farliga sjukdomar, och även drabba personer i ens omgivning. Machokulturen drabbar i sin tur alla som inte är cis-män, stärker patriarkatet och kvinnohatet. Konsekvenserna av ökad machokultur kan jag tänka mig leder till att den psykiska ohälsan hos unga försämras. Framför allt för tjejer och de som inte passar in i normen. Kombinationen av lagsport, alkohol och machokultur är även det som leder till våld på lagsportsevengemang, som fotbollsmatcher. Vid dessa tillfällen är det alldeles för många som skadas och råkar illa ut. Det har då visat sig att 80% av alla gärningsmän och 40% av alla offer vid anmälda fall varit påverkade av alkohol, och gärningsmännen är nästan uteslutande män. 

Foto: Scanpix

bottom of page